8 juni: Emancipatoire geluiden – Strangelove Festival – Het Bos

De afgelopen jaren is er een hernieuwde opleving van queer en feministische initiatieven die de (multi)culturele stereotypen ontwijken of aan de kaak stellen. Feministische initiatieven claimen ruimte binnen de poppodia waar nog altijd voornamelijk mannen worden geboekt. En tegelijkertijd blijkt dat de club, waarvan het fundament in de jaren 1970 en 1980 door de gay en queer scenes is gelegd, steeds meer een plek is waar ‘bro’s’ de toon zetten: witte, machomannen die zich niet bewust zijn van hun privileges, of ontkennen hiervan te profiteren.

Er is een verschuiving bezig. ‘All male’ line ups en misogyne uitspraken worden uitgelicht en zijn niet meer zonder consequenties. Maar is dit het geval binnen alle genres? Lopen de ontwikkelingen gelijk op in Vlaanderen en Nederland? En is er behoefte aan een common ground?

Met deze bijeenkomst willen we initiatiefnemers bij elkaar brengen en in de gelegenheid stellen om ervaringen en strategieën uit te wisselen en netwerken aan elkaar te koppelen. Hoe kom je binnen in omgevingen waar één dominante cultuur heerst, zoals de wereld van bookers en programmeurs. En hoe creëer je safe spaces op plekken die aangetast zijn door negatieve ervaringen.

Deze bijeenkomst valt samen met het Strangelove festival in Het Bos. Meer info volgt spoedig.